Το Κυπαρισσι

Το Κυπαρίσσι είναι ένας απομονωμένος παράδεισος ανάμεσα στο πράσινο του Πάρνωνα και το γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους. Με περίπου 400 κατοίκους, είναι κρυμμένο στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, μεταξύ Λεωνιδίου και Μονεμβασιάς. Η διαδρομή με αυτοκίνητο απο την Αθήνα (330 χλμ.) διαρκεί περίπου 4.5 ώρες.

Πολύ πριν την είσοδο του χωριού, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πως πλησιάζει σε έναν τόπο ιδιαίτερο. Έχοντας μόλις αφήσει πίσω του τον Χάρακα, δεν μπορεί παρά να σταθεί με δέος, αντικρίζοντας το τοπίο που απλώνεται μπροστά του. Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα μοιάζει να κόπηκε από κάποιο τεράστιο μαχαίρι καταλήγοντας στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους. Η διαδρομή των 7 περίπου χλμ. μου ακολουθεί μέχρι τον οικισμό 'Βρύση', τον πρώτο από τους τρείς οικισμούς του Κυπαρισσίου, είναι μαγική, όπως μαγική είναι και η εικόνα μπαίνοντας στους οικισμούς 'Παραλία' και 'Μητρόπολη'.

Πεντακάθαροι δρόμοι, ασπρισμένες αυλές, νησιώτικη αρχιτεκτονική, φιλόξενοι κάτοικοι και όλα αυτά με φόντο τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Πάρνωνα. Το Κυπαρίσσι αποτελείται από τρεις γειτονιές: την Μητρόπολη, την Παραλία και τη Βρύση.

Χαρτης

 Ο οικισμός της Βρύσης, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την παραλία, είναι χτισμένος στους πρόποδες του βράχου ενώ το εκκλησάκι της Παναγίας είναι χτισμένο μέσα στο βράχο, κοντά στο ιερό του Ασκληπιού και τις πηγές της Αταλάντης. Από το σημείο αυτό, η θέα στον κόλπο του Κυπαρισσιού είναι εκπληκτική. 

Οι όμορφες παραλίες με βότσαλα της Αγίας-Κυριακής και του Αγίου Νικολάου βρίσκονται 50 μέτρα από τον ξενώνα, η μεγάλη αμουδιά του Κυπαρισσιού βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.


Το Λαξευτό Ασκληπιείο και τα τείχη των Αρχαίων Κυφάντων είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας του οικισμού.

Ο ορεινός όγκος που αγκαλιάζει το Κυπαρίσσι κρύβει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ οι λάτρεις της αναρρίχησης θα ικανοποιηθούν από τις δυνατότητες των αναρριχητικών πεδίων .

Περισσοτερα